Velkommen til Norsk Buhundklubb

Norsk buhund - den tjenestevillige norske spisshunden med opprinnelse fra vikingtiden. En frisk og robust hunderase som kan brukes til alt - fra jakt og gjeting til agility. Stor motor på jobb og en kosebamse inne. Barnas beste venn.

Norsk Buhundklubb ble stiftet i 1939. Klubben er tilsluttet Norsk Kennel Klubb. Du kan lese mer om klubben og Norsk Buhund under Norsk buhunds historie


 

Buhundens nasjonaldag 24. - 26 august 2018

Ønsker du å stille ut hund, bli kjent med andre buhundeiere eller bli bedre kjent med rasen? Vi ønsker alle velkommen til Buhundens nasjonaldag på Hunderfossen 24. - 26. august 2018. Ta med hele familien på to og fire.

Her er det aktiviteter som passer for alle, også for barn. Rasespesialen, årets store buhundutstilling er lørdag den 25. august. Børge Espeland er dommer. 

Hytter og hotellrom er reservert fram til 15. juni. Vi vil prøve å forlenge denne fristen, men vil du være sikker på å få ønsket overnatting bør du bestilles innen 15. juni. Hytter og hotellrom bestilles direkte hos Hunderfossen:   Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. , tlf.nr.: 61 27 40 00. Program for dagen finner du under fanen "Buhundens nasjonaldag".

Foto: Buhundens nasjonaldag - Femkamp - øvelse potetløp  


  

Racespecialen med buhundspel 4. - 5. august 2018  

Vår svenske søsterklubb Norsk buhundringen inviterer til sin årlige buhundhelg med racespecial 4. august og buhundspel 5. august på Gränna camping. Mer informasjon finner du her på deres nettside: http://www.norskbuhund.com/ Vedrørende CA (Cerebellar Ataxia)

Avlsrådet er kjent med diskusjonen ved. Cerebellar Ataxia (CA) og at det i UK har kommet en ny gentest for CA på markedet, som også er tilgjengelig for Norsk Buhund.

Siden vi ikke har noen rapporterte tilfeller av Cerebellar Ataxia i Norge, og heller ikke er kjent med at sykdommen er prevalent i andre land vi finner Norsk Buhund, har vi kontaktet Animal Health Trust (AHT) for å få vite mer om deres forskning og relevans for Norsk Buhund i UK. I Helseundersøkelsen for Buhund 2009/10 som også inkluderer Sverige og Danmark samt hunder fra enkelte andre land, var det ingen tilfeller av CA.

Inntil mer informasjon om bakgrunnen for forskningen i UK foreligger fra AHT vil vi ikke kunne komme med noen konkrete anbefalinger for hvordan vi skal håndtere CA i rasen. På generelt grunnlag er vi forsiktige med å anbefale seleksjon som vil kunne medføre uttynning av genpoolen dersom sykdommen ikke anses ha klinisk betydning for rasen. En seleksjon av bærere for CA vil potensielt kunne tynne ut avlsgrunnlaget, og begrense den genetiske variasjonen i en populasjonsmessig liten rase som kan anses som utrydningstruet.

I avlsarbeidet for Norsk Buhund er vi avhengige av at alle bidrar, og å ha fokus på sykdommer som anses som klinisk relevant i rasen. Samtidig som vi holder oversikt over hva som rører seg i rasen, og kan gjøre vurderinger underveis som gjør at vi er raske til å reagere dersom andre helseutfordringer dukker opp.

Avlsrådet vil derfor oppfordre alle til å opprettholde fokuset på HD-røntgen og øyelysing, og prioritere gjennomføring av dette. Dette er statistikk som virkelig trengs i det videre avlsarbeidet. Samtidig vil vi gjerne ha rapporter dersom CA eller andre sykdommer skulle opptre i populasjonen. Den siste helseundersøkelsen hos Norsk Buhund ble gjennomført i årene 2009/10, og vi planlegger nå å gjenta dette slik at vi kan ha så god oversikt som mulig. Vi håper alle vil bidra, og gjøre sitt til at grunnlaget vårt videre blir best mulig. 

Vi kommer tilbake med mer info når vi har fått oversikt over situasjonen i UK.

 

 


Ekstra informasjon